Kotlety mielone mojej babci

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu są puchate i soczyste w środku.

  • 50 min

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
    400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
    1 duża cebula
    2 jajka
    0,5 szklanki kaszy manny
    ok 0,5 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    szczypta majeranku
    szczypta curry
    szczypta słodkiej papryki
    3 suszone pomidory
    mąką do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką.
    Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety.
    Nagrzać piekarnik do 170stC (dolna grzałka).
    W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut.
    Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować