ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu są puchate i soczyste w środku.
Kotlety mielone mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką.
Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety.
Nagrzać piekarnik do 170stC (dolna grzałka).
W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut.
Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką.
Smacznego!
Komentarze