Kotlety drobiowe z musem z orzechów ziemnych

4.88 (8 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepyszne, mocno orzechowe w smaku kotlety z indyka, które smakują nie tylko z domowymi frytkami, ale też świetnie komponują się z komosą ryżową, kaszą kuskus czy dzikim ryżem.
Lekko słodkawe mięso z indyka bardzo dobrze współgra ze słonymi orzechami ziemnymi. Dodatek tłuszczowy sprawia, że chude mięso z indyka w trakcie smażenia staje się soczyste i kruche.
Kotlety polecam nie tylko wielbicielom masła orzechowego, zaskoczą z pewnością pozytywnie swoim smakiem.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    70- 100 g musu z orzechów ziemnych, "crunchy"
    2 jajka
    40 g wody gazowanej
    50 g słodkiej śmietanki 36%
    50 g mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Kotlety drobiowe z musem z orzechów ziemnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry takiej grubości, jaka nam odpowiada. Następnie lekko rozbijamy z obu stron każdy kawałek mięsa, lekko solimy i doprawiamy pieprzem.

    W misce mieszamy ze sobą mus orzechowy ze śmietaną i wodą gazowaną, dodajemy roztrzepane jajka i mąkę. Mieszamy dokładnie. Do miski przekładamy mięso i mieszamy całość. Pokryte orzechową otoczką kotlety obtaczamy pojedynczo w bułce tartej.
    Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do ładnego zrumienienia i odkładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować