KOTLECIKI ziemniaczano-ryżowe z sosem duńskim - Remouladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kotleciki można robić prawie że, ze wszystkiego a ja dziś zrobiłam KOTLECIKI ziemniaczano-ryżowe z sosem duńskim - Remouladą a po wierzchu posypałam zielonym a'la szczypiorkiem tyle że z rosnącego czosnku a nie cebulki. Prosto, pysznie i fajny pomysł na wykorzystanie pozostałości ziemniaków i ryżu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki ziemniaków ( pozostałość z obiadu )
    3 szklanki ryżu ( pozostałość z obiadu )
    1 jajko
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    garść czosnkowego szczypiorku

    olej do smażenia
    bułka tarta

    sos duński:

    200 g jogurtu greckiego
    3 łyżki majonezu
    1/2 średniej cebuli
    2 malutkie ogórki konserwowe
    3 łyżeczki curry
    garść posiekanego czosnkowego szczypiorku
    sól
    pieprz

    szczypiorek czosnkowy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotleciki ziemniaczano-ryżowe z sosem duńskim - remouladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i ogórki bardzo drobniutko posiekać, wrzucić do małego garnuszka lub miseczki, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min.

    Ubite gotowane ziemniaki wymieszać w garnku lub misce z gotowanym ryżem. Dodać mąkę oraz jajko a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Patelnie rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy na zwilżone dłonie woda porcje masy ziemniaczano-ryżowej i obtaczając w bułce tartek formujemy płaskie kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron. Następnie na każdy nakładamy sos duński i posypujemy po wierzchu posiekanym czosnkowym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować