Ryżowe kotleciki z sosem słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy potem do niego drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną jak chcemy paprykę, oraz marchewkę obrana i pokrojoną w słupki. Pod przykryciem dusimy z ok.10 min. na małym ogniu. Kolejno dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, przecier pomidorowy, ketchup, miód, pokrojone pomidory bez skórki, kukurydze konserwową, zielony groszek cukrowy, sok z cytryny oraz przyprawy i wodę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy znów pod przykryciem z 5 min. Jeśli sos wyszedł nam ciut za rzadki to zagęszczamy go mąką kukurydzianą.
2.Do miski lub innego naczynia przekładamy ryż, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a lekko zwilżonymi dłońmi wodą nabieramy i formujemy kotleciki ryżowe. Smażymy z obu stron na rumiano. Gdy są gotowe to polewamy sosem i gotowe.
Komentarze