Kotleciki z kaszą jęczmienną, bobem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bób płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy.
2. Brokuła również gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Ma być miękki, ale nie rozgotowany.
3. Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4. Obrany bób i brokuł rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko oraz resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Z masy formujemy kotleciki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem.
Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po ok.10 minut z każdej strony. Smacznego!
Komentarze