Kotleciki z kaszą jęczmienną, bobem i brokułem

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Zielono, smacznie, zdrowo i prosto. Pyszne placuszki idealne jako dodatek do mięs, ale nie tylko. Równie dobrze smakują same.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • ok. 300 g bobu,
    • 2-3 różyczki brokuła (ok. 150g),
    • 30g kaszy jęczmiennej perłowej,
    • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę,
    • 20g startego parmezanu,
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku (może być suszony),
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka mąki,
    • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, pieprz cayenne, curry,
    • oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotleciki z kaszą jęczmienną, bobem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bób płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy.
    2. Brokuła również gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Ma być miękki, ale nie rozgotowany.
    3. Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    4. Obrany bób i brokuł rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko oraz resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
    5. Z masy formujemy kotleciki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem.
    Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po ok.10 minut z każdej strony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować