Kotleciki drobiowo-warzywne z piekarnika

4.5 (167 ocen)

Lubię kotleciki, w których mięso łączy się z różnymi dodatkami. Zazwyczaj smażyłam je na tłuszczu. Tym razem spróbowałam upiec je w piekarniku i był to strzał w 10! Były pyszne, w mig znikły z talerza!

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    20 dag pieczarek
    2 marchewki
    1 mała cebula
    jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju + 1 łyżka do smażenia pieczarek
    3 łyżki posiekanego koperku (+ do dekoracji)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka pieprzu
    szczypta soli
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Placki

Kotleciki drobiowo-warzywne z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki także zetrzeć na tarce i wraz z cebulką pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć.
  • 2. Wymieszać ze sobą mięso, pieczarki, marchewkę, przyprawy, zioła, jajko oraz mąkę.
    W naczyniu żaroodpornym wyłożyć wymieszane składniki, tworząc małe placki. Piec w 180 stopniach przed 40 minut. Podawać z surówką lub/i ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować