Wykwintny czekoladowy biszkopt, kawałki brzoskwiń zalane galaretką, a to wszystko przełożone masą chałwową, wypełnione prażonym kokosem. Ciasto zachwyca swoim wyglądem.
Kostka chałwowo-brzoskwiniowa z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiej przez sito i przełóż do masy. Wymieszaj ręcznie. Przełóż do blaszki 25x33cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę z wysokości 60cm. Przetnij na pół i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
2.Brzoskwinie pokrój na kawałki wyłóż na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 3szkl. Gorącej wody. Zostaw do lekkiego stężenia i zalej nimi brzoskwinie. Włóż do lodówki do stężenia.
3.Masa: budynie rozpuścić w 1szkl. Mleka, pozostałe mleko zagotuj z 4łyżkami cukru. Wlej mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawaj do niej stopniowo budyń. Zmiksuj. Chałwe rozgnieść widelcem i przełóż do masy, zmiksuj.żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostaw do lekkiego stężenia. Połącz z masą. Gotową masą przekładam biszkopty.
4.margarynę rozpuszczamy wraz z cukrem, dodajemy kokos. Prażymy. Prażonym kokosem posypujemy górę ciasta.
Komentarze