Faworki z mascarpone

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Faworki z mascarpone. Delikatne i kruche, a co ważne nie potrzebują uciążliwego wybijania ciasta wałkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    330 g mąki tortowej
    6 żółtek (M)
    1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli

    ponadto:

    tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół olej i smalec)
    cukier puder + cukier wanilinowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera umieścić mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę. Kiedy ciasto zrobi się dość gęste, skończyć zagniatanie na stolnicy. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne.

    Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Krótszy bok ciasta złożyć do środka, a na niego położyć pozostały kawałek. Tak złożone ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta i powtórzyć składanie. Czynność ta powoduje napowietrzanie ciasta potrzebne do uzyskania lekkości i charakterystycznych bąbelków, a pomaga uniknąć uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Czynność składania i wałkowania ciasta dobrze jest powtórzyć kilka - kilkanaście razy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
    Ciasto podzielić na 4-5 części . Każdą cieniutko rozwałkować (im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej kruche faworki). Ciasto pokroić w paski i kształtować faworki.

    W głębszym naczyniu rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Porady

Przechowywać bez przykrycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować