Ciasto Kostka chałwowa

5 (164 ocen)

  • 40 min

Może wstyd się przyznać, ale jakoś specjalnie nie przepadam za chałwą i ciastami z jej dodatkiem. Ona sama jak i ciasta są dla mnie za słodkie. Jednak w tym cieście ta przesadna słodycz chałwy jest przyjemnie wyważona poprzez biszkopt z niesłodzonym ponczem i budyń gotowany bez cukru. Polecam:)))

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    2 budynie czekoladowe bez cukru każdy po 40g
    1 łyżka mąk pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Poncz kawowy:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ¼ szklanki wrzątku
    ½ szklanki mleka

    Krem chałwowy:
    3 szklanki mleka
    2 budyń waniliowe bez cukru
    300g chałwy waniliowej
    250g masła
    2 -3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto kostka chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i budyniami - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Poncz kawowy: Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać mleko. Poncz ostudzić.
  • 3. Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyń, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć 2/3 kremu chałowego, przykryć drugą częścią ciasta, którego również należy polać ponczem. Na wierzch delikatnie wyłożyć pozostały krem. Ciasto posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować