Ciasto "Wiśnia z makiem"

4.98 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Przepis na to ciasto powstał z myślą o zbliżających się Świętach. Makowy, wilgotny spód, śmietankowa masa z wiśniami i biszkopty w kremie z nutellą. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

    ciasto makowe:

    4 jajka
    170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
    3/4 szklanku drobnego cukru
    cukier wanilinowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem śmietankowy:

    500g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru

    masa czekoladowa:

    250 g serka mascarpone
    200 g kremu typu Nutella

    poncz:

    50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

    ponadto:

    1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
    2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

4.98 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto "wiśnia z makiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:

    Ciasto makowe:

    Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

    Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

    Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Krem śmietankowy:

    Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

    Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

    Masa czekoladowa:

    Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

    Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

    Składanie ciasta:

    Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

    Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

Porady

Przechowywać w lodówcelub wchłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować