Ciasto "Wiśnia z makiem"

  • wyświetlono: 3382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 1

Przepis na to ciasto powstał z myślą o zbliżających się Świętach. Makowy, wilgotny spód, śmietankowa masa z wiśniami i biszkopty w kremie z nutellą. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę.

Agnieszka O
  • 60min

Składniki

Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

ciasto makowe:

4 jajka
170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
3/4 szklanku drobnego cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem śmietankowy:

500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru

masa czekoladowa:

250 g serka mascarpone
200 g kremu typu Nutella

poncz:

50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

ponadto:

1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Wiśnia z makiem"

  • 1. Sposób wykonania:

    Ciasto makowe:

    Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

    Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

    Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Krem śmietankowy:

    Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

    Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

    Masa czekoladowa:

    Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

    Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

    Składanie ciasta:

    Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

    Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

Porady

Przechowywać w lodówcelub wchłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z wiśniami i mascarpone

Dodane przez: Kalina

Czekoladowe ciasto z wiśniami i z mascarpone

Bardzo łatwe , bez mąki i ma cuuudny...

image-1bgdpli

Dodane przez: KORAL

Ciasto z wiśniami ( na oleju)

Sezon na wiśnie trwa. Proponuję...

Babcine ciasto z makiem

Dodane przez: Anyzkowo

Babcine ciasto z makiem

pyszne i bardzo aromatyczne

clafoutis

Dodane przez: Aleksandra J

clafoutis szybkie ciasto z wiśniami

Clafoutis czyli deser francuskiego...

Cappuccino z wiśniami w czekoladowym cieście

Dodane przez: juchab

Cappuccino z wiśniami w wilgotnym kakaowym...

Moje ulubione czekoladowe ciasto...

ciasto z wiśniami

Dodane przez: iwona30

Ciasto z wiśniami

To ciasto gości u mnie w domu w...