Kostka arbuzowo - szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i bardzo efektowne ciasto. Oczarujecie nim swoich gości. Zachwyca smakiem i wyglądem. Warto poświęcić mu chwilkę. Na pewno Wam zasmakuje. Ciekawe połączenie ciasta szpinakowego z musem arbuzowym i pysznym kremem śmietanowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    450 g mąki krupczatki
    4 jajka
    250 g cukru
    300 ml oleju
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu waniliowego


    Mus arbuzowy:

    1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza)
    3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe


    Warstwa śmietanowa:

    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Kostka arbuzowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie tężeć, ciasto zdąży się upiec i ostygnąć.
    Z miąższu usuwamy pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, mieszamy tak aby się rozpuściły i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy.

    2. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor na zewnątrz. Upieczone ciasto studzimy.

    3. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.

    4. Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietanową i wyrównujemy ją. Na masę śmietanową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Mascarpone Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować