Korzenne ciasto jabłkowe z kubka

3 (1 ocen)

  • 10 min

Czasami po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne.

  • 10 min

Składniki:

  • (na jeden kubek)
    1 jajko
    1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego)
    2 łyżki miodu
    ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    średnie jabłko
    3 łyżki mąki razowej lub migdałowej
    ½ łyżeczki cynamonu
    ¼ imbiru
    szczypta kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli
    opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Korzenne ciasto jabłkowe z kubka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji.
    Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc. „Pieczemy” 2-2,5 minuty w zależności od tego jaką moc pobiera nasze urządzenie. Najlepiej sprawdzać co chwilkę żeby nie przegapić odpowiedniego momentu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować