Kopytka serowe z sosem jagodowym

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Jagody i truskawki zawsze latem gdy jest wysyp zamrażam żeby jesienią i zimą robić pyszne obiadki i ciasta. Te kopytka są uwielbiane w moim domu. Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • 340 g sera białego
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    100 ml śmietany 30%
    20 dag jagód
    2 cukry waniliowe
    4 łyżeczki cukru
    szczypta cynamonu
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Dania główne

Kopytka serowe z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka serowe z sosem jagodowym 1. Jagody dać do garnka dodać 1 cukier waniliowy i 2 łyżeczki cukru. Gotować ok. 10 min aż jagody wypuszczą sok ale się nie rozgotują.
  • Kopytka serowe z sosem jagodowym. 2. Ser biały przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę 30%, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę cynamonu. Żółtko z jajka dać do masy serowej a białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białko dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Do masy serowej dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto (gdy ciasto mocno klei się do rąk to dodać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałek i kroić kopytka. Wodę zagotować z odrobiną soli, wrzucić kopytka i od wypłynięcia gotować ok 3 min. Kopytka wyciągnąć z wody polać sosem jagodowym, pocukrować i polać gęstą śmietaną. Smacznego!

Porady

kopytka można podsmażyć na patelni z masłem i podawać posypane cukrem bez sosu też są pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować