Kopuła z rolad z puszystym serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy.
Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor.
Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę.
Ściągamy papier i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon, wzdłuż dłuższego boku.
Odkładamy do wystudzenia.
Pieczemy drugą roladę.
Gdy rolady wystygną smarujemy je dżemem, i ponownie zwijamy.
Odkładamy na 15 minut.
Miskę o pojemności 5 l wykładamy folią spożywczą.
Rolady tniemy na plasterki około 1 cm, nawet troszkę mniej.
Plasterkami wykładamy miskę.
MASA
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy serki, i żelatynę-dokładnie wymieszaną w 3/4 szklanki wrzątku i ostudzoną.
masę wylewamy do miski, wyrównujemy odstające kawałki rolad, możemy to co nam zostało wyłożyć na górę.
Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-)
Komentarze