Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo czekoladowe o smaku chałwy,z pysznym smakiem śmietanki i galaretkowo mandarynkowym nadzieniem,

Składniki:

  • ciasto
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g margaryny
    • 3 łyżki kakao
    • 3 szklanki mąki
    • 1 proszek do pieczenia mały
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 startej gorzkiej czekolady
    polewa
    • 1/2 margaryny
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 100 g chałwy waniliowej
    • woda
    krem
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru
    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 1 galaretka lazurowa
    • 4 mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem ,miksować dolewając mleka ,piec w temp 180 stopni

    Rozpuścić galaretki każdą w 1 szklance wody galaretkę lazurową wlać do pojemnika i włożyć cząstki 2 mandarynek, zostawić do zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki
  • 2. Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao kilka łyżek wody podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze wszystko wymieszać można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka
  • 3. Wystudzone ciasto pokruszyć wymieszać z powstałą polewą połowę ciasta wyłożyć dno tortownicy
  • 4. Śmietanę ubić z łyżką cukru,dodawać stopniowo ściętą galaretkę pomarańczową i pokrojone w kostkę pozostałe mandarynki
  • 5. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto w tortownicy Dać pokrojone galaretki w kostkę resztę śmietany i na samą górę resztę ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować