1.Ciasto
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy je do blaszki prostokątnej o wymiarach 40cmx25cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, w jeszcze ciepłym ścinamy góre i kruszymy ją.
2.KREM:
Czekoladę siekamy w drobną kostkę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Skraplamy je sokiem z cytryny
3.Na ciasto układamy banany, na to wylewamy krem a nastepnie przykrywamy pokruszoną górą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Porady
Ciasto można robic w tortownicy wtedy wychodzi prawdziwy kopiec lecz bardziej podzielne jest ciasto na prostokątnej blaszce ;)
Komentarze