Kopczyki schabowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć,osuszyć i rozbić na kotlety,posypać solą i pieprzem,następnie podsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju,odstawić na bok.
2.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko,odcedzić,przestudzić i pokroić w plastry.
3.Cebulę obrać i pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju,dodać pokrojone w plastry pieczarki i czosnek,całość podsmażyć,doprawiając solą i pieprzem,przestudzić.
4.Kapustę zlać wodą i obgotować,aby zmyć nadmiar kwasu,odcedzić,poszatkować i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z oczyszczoną i pokrojoną paseczki papryką.
5.Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju,następnie układać kolejno produkty:plaster schabu-plastry ziemniaków-plastry pieczarek,kapusta z papryką i jeszcze raz ziemniaki,pieczarki,kapusta,przykryć plastrem schabu i plastrem sera żółtego.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny,10 minut przed końcem pieczenia odkryć,aby kopczyki się przyrumieniły.
Komentarze