Kompot z suszonych owoców

5 (169 ocen)

  • 60 min

najbardziej smakuje na wigilijnym stole

  • 60 min

Składniki:

  • suszone śliwki,jabłka,gruszki,morele,
    po 5 dag każdego
    rodzynki, ok 20 sztuk
    cynamon, kawałek lub 1 łyżeczka w proszku
    goździki, kilka
    cukier lub miód, 1/4 szklanki
    skórka z cytryny lub pomarańczy
    woda, 2,5 litra
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce umyć i zalać zimną wodą tak, by przykryła owoce i pozostawić na całą noc.
  • 2. Następnego dnia zagotować wodę z goździkami, cynamonem, cukrem(lub miodem).
  • 3. Do wrzątku wrzucić przygotowane owoce, skórkę z cytryny(lub pomarańczy) i rodzynki-gotować około 10-15 minut
  • 4. Ugotowany kompot odstawić pod przykryciem do ostygnięcia, można go schłodzić w lodówce
  • image-0sv0b2m 5. Schłodzony kompot przelać do dzbanka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować