Dżem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Łatwy

do smarowania pieczywa, naleśników,wafli tortowych

  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia 1 i 1/2 kg
    cukier 200 g
    galaretka cytrynowa 2 torebki
    kwasek cytrynowy 1 łyżka

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i drobno ścieramy do garnka - dusimy na małym ogniu na papkę
    dodajemy cukier, galaretki i kwasek cytrynowy - smażymy na małym ogniu, często mieszając około 30 minut
    gorący dżem przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy