Kolorowy makaron

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 24 lata, jestem młodą mężatką. Lubię gotować i eksperymentować z różnymi przepisami, tworząc nowe, ciekawe potrawy. Wszelkie nowinki kulinarne testuje mój mąż i zawsze jest zadowolony.

Składniki:

  • makaron penne lub rurki
    1 podwójny filet z kurczaka
    50 dag pomidorów
    1 pęczek cebuli dymki
    1 czerwona papryka
    2 średnie marchewki
    bazylia
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Kolorowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w paseczki i smażymy na oliwie.
  • Kolorowy makaron 2. Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy,
    usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w paseczki. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Do mięsa dodajemy dymkę, paprykę, czosnek i marchewkę, dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy
    ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Porady

● Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów z puszki, najlepiej bez skórki. ● Danie będzie bardziej kolorowe, jeśli dodamy do niego pół strąka czerwonej i pół żółtej papryki. ● Do warzyw możemy również dodać posiekaną w cienkie plasterki białą część pora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować