Kolorowe wieżyczki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę dokładnie miksujemy.
Zagotowujemy 80 ml mleka. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu aż całkowicie się rozpuści. Wsypujemy kaszę gryczaną i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy.
2.Gorącą masę wykładamy równomiernie do 6 szerokich obręczy do przystawek i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
3.Obrane kiwi kroimy w drobną kostkę. Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z łyżką cukru. Dodajemy kiwi i gdy woda ponownie się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy rozpuszczoną w szklance wrzątku galaretkę o smaku kiwi.
Galaretkę wkładamy do lodówki i gdy zacznie już mocno zastygać, wykładamy ją na kaszę gryczaną.
4.Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Kilka odkładamy do dekoracji, a pozostałe, wrzucamy do czerwonej galaretki, rozpuszczonej w 2 szklankach wrzącej wody. Wkładamy do lodówki i rozkładamy równomiernie na galaretkę z kiwi dopiero, gdy zacznie mocno tężeć.
5.Gotujemy pozostałe mleko. Wsypujemy płatki ryżowe i resztę cukru Ciągle mieszając gotujemy 2-3 minuty. Masę wykładamy na deskę wyłożoną folią aluminiową. Wyrównujemy powierzchnię na grubość około 4-5 milimetrów, studzimy.
6.Gdy wszystkie 3 warstwy deseru mocno zastygną, wyciągamy go z lodówki. Długim nożem delikatnie odcinamy deser i wyciągamy go z obręczy.
7.Obręczami do przystawek wycinamy kółeczka z płatków ryżowych ugotowanych na mleku i układamy na czerwonej galaretce. Przybieramy pozostałymi truskawkami.
Komentarze