Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300ml mleka
    50ml wody gazowanej
    210g mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki roztopionego masła

    Barwniki:
    2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku
    3 łyżki soku z buraka
    1/2 łyżeczki kurkumy

    Nadzienie:
    690g twarogu półtłustego
    5 żółtek
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    4 łyżki cukru pudru
    otarta skórka z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    1 mango
    12 sztuk truskawek
    5 kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Śniadanie

Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak, do drugiej sok z buraka, a do trzeciej kurkumę.
  • Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 2. Z gotowego ciasta kolejno kolorami usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.
  • 3. Nadzienie:
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder, startą skórkę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki, truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki, a mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki w kształcie kwadratu.
  • 5. Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwinąć w rulon i ponownie lekko podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni. Następnie każdy naleśniki pokroić na 2cm kawałki i na przemian odpowiednio dobierając kolor do owoców nadziewać patyczki do szaszłyków.
  • 6. Szpinakowe naleśniki nadziewać z kiwi, naleśniki buraczane z truskawkami, a naleśniki z kurkumą nadziewać z mango.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Mango Truskawki Owoce Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować