Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Do szaszłyków użyłam mięsa z sarniny i wędzonego boczku z dzika. Mięso połączyłam z młodą cukinią, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Gotowe szaszłyki ułożyłam na chrupiącej i soczystej surówce z jarmużu. Wyszło pysznie i kolorowo.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600-700 g sarniny
    marynata:
    sól morska, papryka słodka, papryka ostra, kolorowy pieprz, ziarna kolendry, ziarna gorczycy, suszona cebula, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, tymianek
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    łyżeczka musztardy

    600-700 g wędzonego surowego boczku z dzika, ewentualnie może być wieprzowy
    papryka czerwona
    papryka żółta
    2 czerwone cebule
    młoda zielona cukinia

    surówka:
    kilka liści jarmużu
    długi ogórek
    3-4 rzodkiewki
    sól morska
    pieprz kolorowy
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2-3 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka płynnego miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki 1. Szaszłyki:
    Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
    Sarninę kroimy w kawałki. Dokładnie nacieramy olejem, musztardą oraz przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 30 minut.
    Warzywa kroimy w kawałki. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Plasterków boczku powinno być tyle samo ile kawałków sarniny.

    Na długie wykałaczki nadziewamy warzywa i kawałki mięsa. Sarnina jest bardzo chuda, więc powinna być nadziana bezpośrednio przy boczku.
    Szaszłyki grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso się przypiecze.
    Surówka:
    Jarmuż rwiemy na kawałki. Polewamy miodem, olejem oraz sokiem z cytryny. Posypujemy solą oraz pieprzem. Dokładnie masujemy, aż listki będą błyszczały od oleju. Na mandolinie kroimy w cienkie plasterki ogórka i rzodkiewki. Mieszamy z jarmużem. Surówkę przekładamy na dużą płaską miskę. Z jednej strony układamy szaszłyki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować