Kolorowe leniwe z owocami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajko, dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części. Do każdej dodajemy kolory. Najlepiej zacząć od zielonej, potem żółto pomarańczowy, a na końcu z sok buraka. Każdą część zagniatamy do połączenia się w jednolity kolor i podsypujemy mąką jeśli za bardzo się klei. Leniwe będą bardziej puszyste jeśli damy mniej mąki.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta (najlepiej zachować tą samą kolejność co przy dodawaniu koloru ) i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórka z pomarańczy i dodajemy świeże owoce oraz zioła.
Porady
Moje pomarańczowe leniwe były zbyt blade, dodałam więc kurkumę
Komentarze