Kolorowe leniwe z owocami i miodem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Do zwykłych leniwych dodałam naturalne barwniki. Pełen koloru talerz budzi radość podczas jedzenia.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka
    mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania
    jajko - 1 szt.
    kolory: 2 łyżki soku z buraka, zielony 2 łyżeczki herbaty matcha ( można dodać 1 łyżkę zmielonego szpinaku), żółto pomarańczowy: 2 łyżki pure z dyni lub pół łyżeczki kurkumy)
    cukier trzcinowy - 1 łyżka
    miód - 1 łyżka
    owoce np. maliny, borówka amerykańska oraz zioła: mięta, melisa
    otarta skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kolorowe leniwe z owocami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajko, dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części. Do każdej dodajemy kolory. Najlepiej zacząć od zielonej, potem żółto pomarańczowy, a na końcu z sok buraka. Każdą część zagniatamy do połączenia się w jednolity kolor i podsypujemy mąką jeśli za bardzo się klei. Leniwe będą bardziej puszyste jeśli damy mniej mąki.
    Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta (najlepiej zachować tą samą kolejność co przy dodawaniu koloru ) i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
    Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórka z pomarańczy i dodajemy świeże owoce oraz zioła.

Porady

Moje pomarańczowe leniwe były zbyt blade, dodałam więc kurkumę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować