Proste i szybkie leniwe

4.51 (194 ocen)

  • 30 min

Nigdy nie robiłam wczesniej leniwych, nawet nie wiedzialam jak je zrobić, ale wczorajszego wieczora odkryłam w lodówce twaróg więc pomyślałam "spróbuję" ;) czas przygotowania może troszkę się różnić, u mnie było szybko bo miałam już podsmażoną bułkę tartą ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
    mąka pszenna (ok. 1 szkl, ale warto mieć ciut więcej)
    bułka tarta (obsmażona)
    masełko
    cukier
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Proste i szybkie leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmieliłam w robocie kuchennym (zajęło mi to moment)
    a następnie dodałam do niego mąkę, łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki cukru i zagniotłam ciasto tak, abym mogła zrobić z niego kulkę która sie nie rozpada (dlatego warto mieć ciut więcej mąki żeby dosypać jeśli ciasto będzie zbyt luźne)
  • 2. Z gotowego ciasta odrywam mniejsze kawałki, roluję na blacie wysypanym mąką, rulon lekko spłaszczam palcami a następnie wykrajam nożem kluski o dowolnym kształcie (ja kroiłam tradycyjne romby)
  • 3. Kluski wrzucamy do gotującej się wody (można do wody dodać odrobinę oleju, wtedy mamy pewność ze sie nie skleją) i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną natychmiast wyciągamy łyżką cedzakową.
  • 4. W rondelku roztapiamy kawałek masła, gotowe kluski posypujemy bułką tartą i cukrem i polewamy masełkiem. Gotowe ! :) smacznego :)

Porady

Do klusek nie użyłam ani jednego jajka, był to dosłownie sam twaróg z mąką. Z podanych proporcji, wychodzi ok 25-30 klusek, więc jesli chcesz więcej to zachowując podane proporcje użyj więcej twarogu i mąki (no i cukru z solą) :) Można (jeśli ktoś lubi) obsypać je także cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować