Kolorowa zupa - krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Czosnek pokroić w plastry. W garnku roztopić masło, dodać oliwę i włożyć przygotowane warzywa. Smażyć, cały czas mieszając. Po 10 minutach dodać szczyptę soli, pieprz, tymianek i cukier. Następnie wymieszać i przykryć na 10 minut, żeby się dusiło. Po tym czasie zmniejszyć ogień i wlać gorący bulion lub wodę. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Przełożyć do pojemnika i zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i cukrem.
2.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Por, czosnek i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. W garnku roztopić masło, dodać oliwę i włożyć przygotowane warzywa. Doprawić papryką, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać, przykryć garnek i dusić przez 20 minut. Wlać gorący bulion i gotować przez 15-20 minut.
Zmiksować blenderem na gładki krem, dodając mleko. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
3.Obie zupy podawać w jednym talerzu, nie mieszając ich!
Ozdobić pietruszką lub szczypiorkiem i startym serem.
Komentarze