Torcik śmietanowo-bananowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Połączenie białej i mlecznej czekolady w asyście bananów to wręcz rozkosz dla podniebienia.

  • 5 godz.

Składniki:

  • NA BISZKOPT:

    - 6 dużych jajek
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - szczypta soli
    - 3/4szkl. maki pszennej tortowej
    - 3/4 szkl. maki ziemniaczanej
    - 3 łyżeczki kakao "z wiatrakiem"
    - 2 łyżki octu
    - 2 łyżeczki p.d.p

    Z każdej mąki odejmuję po czubatej łyżce po to aby nie było zbyt ciężkie ciasto ze względu na kakao.

    I KREM(do środka):

    - 1l. śmietany kremówki
    - 1/2 tabliczki czekolady białej
    - 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    - 3 miękkie banany
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 2 łyżki cukru pudru

    II KREM(do dekoracji):

    - 0,5l śmietany kremówki
    - łyżka cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    DO DEKORACJI:
    - owoce: limonka,kiwi,pomarańcza,winogrono,banan
    - wiśnie kandyzowane
    - pistacje pokrojone
    - kuwertura czekoladowa(napis)
    - czekoladowa posypka
    - płatki czekolady
    - żelowa polewa do tortów (ja używam tej z kauflandu)
    - rękaw cukierniczy i tylki

    PONCZ:

    -1 szkl. soku bananowego
    - 1 szkl. wody przegotowanej
    - sok z 1/2 cytryny
    ! ! ! ! !
    W wersji dla dorosłych można użyć likieru bananowego lub wódki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik śmietanowo-bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt.
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić w misce z odrobina soli i dodatkiem cukru. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek i chwile jeszcze razem ubijać.
    Mąki przesiać wraz z kakaem.
    Delikatnie połączyć z ubitymi jajkami.Przelać do wysmarowanej tortownicy-24cm(TYLKO NA SPODZIE,WTEDY BISZKOPT NIE OSIĄDZIE!).
    Piec w temp.200C przez ok. 40min, można patyczkiem sprawdzić czy w środku się dopiekło
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru w wysokim naczyniu.
    Wcześniej rozpuścić żelatynę i odrobinie wody. Zetrzeć czekolady na średnich oczkach tarki. Banany obrać i również zetrzeć na dużych oczkach.
    Do ubitej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie dodać czekolady i starte banany.
  • 3. Przyrządzić poncz.
    Układać kolejno blaty (zaczynając od górnego) i nasączać je ponczem.
    Masę należy rozdzielić sobie na wszystkie warstwy,ewentualnie gdy zostanie możemy wtedy posmarować boki tortu.
    Gotowy cały przełożony tort włożyć do lodówki na ok 60min. aby stężał przed dekoracją.
  • 4. Żelatynę rozpuścić, schłodzona śmietanę ubić z cukrem i na koniec dodać żelatynę.
    Udekorować śmietaną i owocami według upodobań.
    Boki obsypać czekoladą.

Porady

Do wycinania dekoracji z owoców używam bardzo cienkiego i ostrego nożyka,wtedy możemy uzyskać pożądany efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować