Ciasto kolorek

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na masę bazową do ptasiego mleczka:
    5 jajek
    500 ml mleka
    4 łyżki żelatyny
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    20 podłużnych biszkoptów ladyfingers
    2 łyżki kakao
    łyżka żelatyny
    galaretka zielona
    galaretka żółta
    galaretka czerwona
    galaretka różowa
    bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Ciasto kolorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, rozmieszać i odstawić. Dodatkową łyżkę żelatyny rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Białka ubić na sztywno, podzielić mniej więcej równo na trzy części. Ucierając powoli masę maślaną wlewać wystudzone mleko z żelatyną. Podzielić na trzy części najlepiej od razu do trzech misek.
  • 3. Pierwszą miskę umieścić w rondlu z gorącą wodą i powoli ucierając dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i kakao. Kiedy masa będzie jednolita wyjąć miskę z wody i delikatnie wmieszać część piany z białek. Masę wyłożyć na biszkopty, wstawić na chwilę w chłodne miejsce. Kiedy stężeje zalać czerwoną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
  • 4. Drugą część masy wstawić do rondla z gorącą wodą, miksując wlać mleko z żelatyną a następnie galaretkę zieloną (masa może się zwarzyć ale to nic, należy miksować dalej masa po chwili odzyska konsystencję), na końcu dodać część piany z białek. Całość przelać do foremki, odstawić do stężenia. Następnie zalać różową galaretką. Na końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką.
  • 5. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami.

Porady

Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Przekąska

Podobne przepisy

4.43 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

To może cię zainteresować