kołocz z budyniem i jabłkami

  • wyświetlono: 2193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Po prostu kawał pysznego domowego ciacha :)

capri
  • 80min

Składniki

ciasto:
250 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej)
25 gramów drożdży
30 gramów stopionego i schłodzonego masła
4 łyżki cukru
1 kopista łyżka cukru z wanilią
1/3 szklanki ciepłego mleka (takiego w temp ciała)
1 jajo lub 2 żółtka

masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 kopiaste łyżki masła

6 sztuk średnich jabłek (optymalnie szare renety)
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

kruszonka:
100 gramów miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

kołocz z budyniem i jabłkami

  • xxx1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka lub jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.
  • xxx2. Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń.

    W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
    2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

    Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.
  • xxx3. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy cukrem waniliowym.
  • xxx4. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.
  • kołocz z budyniem i jabłkami5. Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.

    Jeszcze gorący posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcijabłkabudyńciasto drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

francuskie koszyczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami

Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego...

image-0v5fn97

Dodane przez: AgaAgnieszka

Placek z budyniem i zapiekanymi jabłkami

Prosty szybki i smaczny w kilka...

Śląski kołocz z serem

Dodane przez: akrobatka22

Śląski kołocz z serem

Tradycyjny Śląski kołocz z serem...

Francuskie koszyczki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami...

Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego...

mzaurek

Dodane przez: monikaT83

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

To mój pierwszy mazurek, więc nawet...

z jablakmi

Dodane przez: Justyna844

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Z połączenia delikatnego , kruchego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.