Kolba kukurydzy na letni lunch

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

podana z sałatą, serami i soczystą śliwką. Wszystko to polane miodowym sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego, ozdobione orzechami włoskimi i sezamem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kukurydza (kolby): 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sałata lodowa: 1 sztuka
    - cukinia (mała): 0.5 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - sery (różne: lazur, brie, camembert lub inne ulubione): 200 gramów
    - śliwka: 4 sztuki
    - orzechy włoskie: 4 łyżki
    - sezam: 1 łyżka

    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kolba kukurydzy na letni lunch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę w garnku. Kolby kukurydzy podzielić ręką na pół. Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut.
  • 2. Sałatę porwać na kawałki, cebulę pokroić w listki, cukinię na cienkie plasterki. Wymieszać razem. Na talerzach ułożyć sałatę, śliwki wypestkowane i pokrojone w ćwiartki, sery pokrojone w plasterki.
  • 3. Przygotować sos: wymieszać dokładnie miód, oliwę i ocet balsamiczny. Sosem polać sałatę, śliwki i sery. Danie posypać orzechami włoskimi i sezamem.
  • 4. Gorące kolby kukurydzy kłaść na talerzach. Posmarować masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować