podana z sałatą, serami i soczystą śliwką. Wszystko to polane miodowym sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego, ozdobione orzechami włoskimi i sezamem.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kukurydza (kolby): 2 sztuki
- masło: 1 łyżka
- sałata lodowa: 1 sztuka
- cukinia (mała): 0.5 sztuki
- cebula czerwona: 1 sztuka
- sery (różne: lazur, brie, camembert lub inne ulubione): 200 gramów
- śliwka: 4 sztuki
- orzechy włoskie: 4 łyżki
- sezam: 1 łyżka
Kolba kukurydzy na letni lunch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę w garnku. Kolby kukurydzy podzielić ręką na pół. Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut.
2.Sałatę porwać na kawałki, cebulę pokroić w listki, cukinię na cienkie plasterki. Wymieszać razem. Na talerzach ułożyć sałatę, śliwki wypestkowane i pokrojone w ćwiartki, sery pokrojone w plasterki.
3.Przygotować sos: wymieszać dokładnie miód, oliwę i ocet balsamiczny. Sosem polać sałatę, śliwki i sery. Danie posypać orzechami włoskimi i sezamem.
4.Gorące kolby kukurydzy kłaść na talerzach. Posmarować masłem.
Komentarze