Ci co śledzą moje przepisy wiedzą, że eksperymentuję z chlebami. Co prawda miałam przerwę w jego pieczeniu ale postanowiłam to nadrobić. Nie wiem czy Was zaskoczę ale dziś mam chleb z twarogiem - pycha.
Dla 1 osoby
Składniki:
250 g półtłustego twarogu
750 g mąki pszennej typ 500
8 g suchych drożdży
2 szk ciepłej wody ( ale nie gorącej )
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
Chleb z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dlońmi.
Ciasto będzie kleiste.
Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.
Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, złożyć na trzy kilka razy, uformować bochenek i oprószyć mąką.
Zostawić do podrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.
Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Komentarze