Chleb z twarogiem

4.46 (205 ocen)

  • Dla 1 osoby

Ci co śledzą moje przepisy wiedzą, że eksperymentuję z chlebami. Co prawda miałam przerwę w jego pieczeniu ale postanowiłam to nadrobić. Nie wiem czy Was zaskoczę ale dziś mam chleb z twarogiem - pycha.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
    750 g mąki pszennej typ 500
    8 g suchych drożdży
    2 szk ciepłej wody ( ale nie gorącej )
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z twarogiem 1. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dlońmi.
    Ciasto będzie kleiste.
    Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.
    Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, złożyć na trzy kilka razy, uformować bochenek i oprószyć mąką.
    Zostawić do podrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.
    Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
    Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
    Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować