Kołacz z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki
i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy,
szczyptę soli, 1 jajko i żółtko (białko pozostaw do posmarowania wierzchu ciasta).
Wlej wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną KASIĘ (50g).
3.Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, przełóż ciasto przełóż na oprószony
mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
Tortownicę o wymiarze 22 cm lub 24cm wysmaruj KASIĄ i oprósz mąką
4.Odpowietrzone ciasto włóż na blaszkę i odstaw na około
30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5.Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
W tym czasie przygotuj kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać w misce
a następnie wyrób palcami tak aż powstanie kruszonka.
Schłodź w lodówce przez około 10 minut).
6.Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem, rozkrusz przygotowaną kruszonkę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.
Komentarze