KOŁACZ Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny kołacz drożdżowy który zawsze się udaje. Idealny do kubeczka mleka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    2 szklanki mąki + 4 łyżki do podsypywania
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki letniego mleka
    2 jajka
    20g drożdży świeżych
    50g margaryny KASIA
    1 cukier waniliowy 16g
    szczypta soli
    KRUSZONKA:
    25g margaryny KASIA
    1 łyżka cukru pudru
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 cukier waniliowy 16g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Kołacz z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki
    i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany.
    Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy,
    szczyptę soli, 1 jajko i żółtko (białko pozostaw do posmarowania wierzchu ciasta).
    Wlej wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
    Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną KASIĘ (50g).
  • 3. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu, przełóż ciasto przełóż na oprószony
    mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
    Tortownicę o wymiarze 22 cm lub 24cm wysmaruj KASIĄ i oprósz mąką
  • 4. Odpowietrzone ciasto włóż na blaszkę i odstaw na około
    30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 5. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
    W tym czasie przygotuj kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać w misce
    a następnie wyrób palcami tak aż powstanie kruszonka.
    Schłodź w lodówce przez około 10 minut).
  • 6. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem, rozkrusz przygotowaną kruszonkę.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować