Kokosowy torcik

  • wyświetlono: 2221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Tort kokosowy z kolorowymi wiórkami nadaje mu pięknego tęczowego wyglądu

IMG_20200815_103145
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt :
2/3 szk wiórków kokosowych
6 jajek
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
750 ml śmietany 30 %
2 śmietan fixy
1/2 szk cukru
Dodatkowo :
po dwie łyżki wiórków kokosowych w pięciu kolorach ( niebieskie, zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe )

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowy torcik

  • kolorowe wiórki kokosowe1. Po dwie łyżki wiórków wsypać do pięciu małych naczynek.
    Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami.
    Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia.
  • 2. W międzyczasie przygotować biszkopt.
    Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych.
    Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą.
    Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi.
    Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut.
  • przekrojony biszkopt3. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał.
    Gdy będzie całkiem zimny przekroić na 4 placki.
    Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem.
    ( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ).
  • etap przygotowania tortu4. Śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem.
    Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu.
    Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany.
    Ponownie posypać wiórkami i tak postępować aż zużyjemy wszystkie krążki.
    Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła.
  • kokosowy torcik w całości5. Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora.
    Na sam koniec tort z wierzchu i po bokach obsypać kolorowymi wiórkami.
    Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
KHWS_01-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

kokosowy dla dzieci

Dodane przez: klementynka

torcik kokosowy dla dzieci

Chrupiący kokosowy spód i krem...

image-1nqac4d

Dodane przez: joanna1974

Torcik kokosowy z truskawką

przepis na dwa pyszne mini torciki...

torcik cytrynowo-kokosowy

Dodane przez: monika_b

Torcik cytrynowo-kokosowy

Torcik idealny na letnie upały...

:P

Dodane przez: beciiaaa

Torcik kokosowo-jaglany

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu...

Torcik ananasowo-kokosowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Torcik ananasowo-kokosowy

Przepis na ten leciutki jak puch...

torcik

Dodane przez: bieniaszka

Torcik kokosowo-ananasowy

Mniam mniam ... idealny do kawy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE