Kokosowy torcik

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort kokosowy z kolorowymi wiórkami nadaje mu pięknego tęczowego wyglądu

Składniki:

  • Biszkopt :
    2/3 szk wiórków kokosowych
    6 jajek
    5 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szk cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    Masa :
    750 ml śmietany 30 %
    2 śmietan fixy
    1/2 szk cukru
    Dodatkowo :
    po dwie łyżki wiórków kokosowych w pięciu kolorach ( niebieskie, zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe )
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowe wiórki kokosowe 1. Po dwie łyżki wiórków wsypać do pięciu małych naczynek.
    Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami.
    Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia.
  • 2. W międzyczasie przygotować biszkopt.
    Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych.
    Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą.
    Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi.
    Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut.
  • przekrojony biszkopt 3. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał.
    Gdy będzie całkiem zimny przekroić na 4 placki.
    Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem.
    ( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ).
  • etap przygotowania tortu 4. Śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem.
    Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu.
    Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany.
    Ponownie posypać wiórkami i tak postępować aż zużyjemy wszystkie krążki.
    Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła.
  • kokosowy torcik w całości 5. Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora.
    Na sam koniec tort z wierzchu i po bokach obsypać kolorowymi wiórkami.
    Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować