Torcik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na smaczny, kokosowy tort z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje ;)

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 8 jajek
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    - 1,5 szklanki cukru
    - 4 jajka
    - 1,5 kostki masła
    - esencja lub aromat kokosowy
    - wiórki kokosowe
    + 1 łyżka kakao (do 1 warstwy masy)

    PONCZ (do namoczenia biszkoptu):
    - 0,5 szklanki herbaty
    - sok wyciśnięty z połowy cytryny
    - 3 łyżki cukru
    - 1,5 łyżki likieru kokosowego

    DODATKI:
    - wiórki kokosowe (do obsypania tortu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kokosowy

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy biszkopt.

    Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić.

    Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

    Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy.

    Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.

    * Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

    Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.
  • 2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze):

    Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę.

    Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość.

    Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję kokosową i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe.

    Część masy mieszamy z kakao.

  • 3. Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.

    Dekorujemy wedle uznania :)

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować