Kokosowy torcik

5 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Orzeźwiający torcik, który będzie smakował każdemu łasuchowi!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g kruchych ciastek kakaowych
    50 g masła
    1 galaretka cytrynowa
    150 g wiórków kokosowych
    250 ml kefiru
    1/2 szklanki kremówki
    1/3 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypać do miski i zalać kefirem. Odstawić na 20 minut. W tym czasie pokruszyć ciastka na pył. Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć z pokruszonymi ciastkami. Okrągłą formę ( 20 cm) wyłożyć pokruszonymi ciastkami dobrze przyciskając do formy. Wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
  • 4. Do nasączonych kefirem wiórków dodać zimną, ale nie stężoną galaretkę oraz ubitą kremówkę. Masę wylać na schłodzony już wcześniej spód. Wstawić znów do lodówki na około 2 godziny, aż masa kokosowa zetnie się.

Porady

Torcik można udekorować owocami np. kiwi lub pomarańczami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować