Danie kuchni wschodniej, klasycznie występujące z baraniną, u mnie z mleczkiem kokosowym i kurczakiem, szybkie, łatwe w przygotowaniu i pyszne pod warunkiem, że lubimy curry...
Kokosowy pilaw z kurczakiem i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż płuczemy w wodzie do momentu, aż woda będzie czysta.
W garnku z grubym dnem, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek. Dodajemy curry i smażymy do momentu aż poczujemy jego zapach, wówczas wrzucamy pokrojone na kawałki piersi z kurczaka, zwiększamy ogień i smażmy, aż się przyrumienią.
Dodajemy ryż i suszoną żurawinę, mieszamy, smażymy minutę, mieszając.
2.Wlewamy szklankę mleczka kokosowego, odmierzamy kolejną szklankę, którą dopełniamy wodą (mleczka będzie mniej niż 2 szklanki) i również wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 25 minut.
W efekcie ryż powinien wchłonąć cały płyn, a na powierzchni dania powinny pojawić się "dziurki". Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, możemy posypać świeżą kolendrą. Podajemy.
Komentarze