Bigos z suszoną żurawiną

  • wyświetlono: 161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na smaczny bigos, który przygotowałam z kiszonej i słodkiej kapusty oraz marchewki. Z dodatkiem mięsa, wędliny i boczku oraz suszonej żurawiny. Polecam.

  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

1,30 kg białej kapusty
0,5 kg kiszonej kapusty
4 l wody
30 dag karkówki
60 dag kość z karkówki
6 średnich marchewek
150 g boczku parzonego
20 dag wędliny salami
2 cebule
6 łyżek oleju
2 garście suszonej żurawiny
6 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki soli
1 łyżka płaska pieprzu
1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos z suszoną żurawiną

  • 1. Do dużego garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy marchewki, kroimy w kostkę. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Do gotującej wody wkładamy umyte mięso i kość z karkówki. Gotujemy przez 1 godzinę i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, Boczek i wędlinę również kroimy w kostkę.
    Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
    Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
    Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
    Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
    Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakicebulakarkówkakapusta kiszonakoncentrat pomidorowysuszona żurawinamarchewzioła prowansalskietania kuchniaszkoła babciwodakapusta białaMój niedzielny obiadsólpieprzziele angielskiebigosolejboczek parzonykuchnia na zimęlistki lauroweziarenka pieprzuwędlina salamigotuję z fantazją

Komentarze

Podobne przepisy


Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

Dodane przez: Martyna1991

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

Soczysta , pieczona kaczka o lekko...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: Klaudia0318

Bigos z kiszonej kapusty

Nasz polski, najpyszniejszy bigos...

kokosowy pilaw z kurczakiem i żurawiną

Dodane przez: aczp1

Kokosowy pilaw z kurczakiem i suszoną żurawiną

Danie kuchni wschodniej, klasycznie...

Bigos z cukinii

Dodane przez: Cukiereczek

Bigos z cukinii

Mój przyszły szwagier dał się oszukać,...

Roladki z suszonymi pomidorami i żurawiną

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Roladki z suszonymi pomidorami,żurawiną z...

Jak mięsny obiad to z dodatkiem...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: bieniaszka

Bigos z kiszonej kapusty

Ile gospodyń tyle pomysłów na to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE