Bigos z suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny bigos, który przygotowałam z kiszonej i słodkiej kapusty oraz marchewki. Z dodatkiem mięsa, wędliny i boczku oraz suszonej żurawiny. Polecam.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,30 kg białej kapusty
    0,5 kg kiszonej kapusty
    4 l wody
    30 dag karkówki
    60 dag kość z karkówki
    6 średnich marchewek
    150 g boczku parzonego
    20 dag wędliny salami
    2 cebule
    6 łyżek oleju
    2 garście suszonej żurawiny
    6 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu
    3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
    1,5 łyżki soli
    1 łyżka płaska pieprzu
    1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy marchewki, kroimy w kostkę. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Do gotującej wody wkładamy umyte mięso i kość z karkówki. Gotujemy przez 1 godzinę i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, Boczek i wędlinę również kroimy w kostkę.
    Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
    Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
    Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
    Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
    Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować