Biszkopt z pończem kawowym i kremem waniliowym

  • wyświetlono: 632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatne i puszyste ciasto. Jasny biszkopt delikatnie zabarwiony został ponczem kawowym, całość łączy aksamitny w smaku i konsystencji krem waniliowy.

juchab
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Poncz kawowy:
¾ szklanki gorącej wody
¼ szklanki mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
7 łyżeczek cappuccino rumowego
3 łyżki cukru

Krem śmietanowo – waniliowy:
330ml śmietany 30%
400g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Kakao lub starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z pończem kawowym i kremem waniliowym

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części, każde ciasto obficie polać ponczem kawowym.
  • 2. Poncz kawowy: Obie kawy rozpuścić we wodzie, posłodzić, na koniec wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Krem śmietanowo – waniliowy: Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, następnie wlać pozostałe ¼ szklanki wrzącej wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt. Przykryć pozostałym ciastem, rozsmarować resztą kremu i posypać kakao lub czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcibiszkoptyciasta z krememciasta z ponczem

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Miękkie i delikatne przekładane...

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i wiśniami.

Dodane przez: bienpyt

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i...

Ciekawe połączenie czekolady, wiórek...

Biszkopt z  musem malinowym i kremem serowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z musem malinowym i kremem serowym

Maliny pachnące latem zamknięte...

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Dodane przez: bienpyt

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Ciasto powstało na potrzebę chwili...

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami...

Delikatny biszkopt z nutą egzotycznych...

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

Puszyste ciasto z delikatnym kremem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE