Kokosanki

4.48 (157 ocen)

  • 60 min

Kokosanki czy lemingtony? Nigdy nie wiem, ja od dziecka mówiłam na to kokosanki. Ale kokosanki to też kruche kokosowe ciasteczka, prawda? Prezentuje Wam zatem moje kokosanki, smak mojego dzieciństwa, które po tylu latach nadal są wspaniałe i idealne do kawy. :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę 25x40 cm.

    Ciasto:
    * 6 jajek
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1 łyżka aromatu waniliowego
    *1 szklanka mąki tortowej
    * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    * półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    * 35 g roztopionego i zimnego masła

    Polewa:
    * 4 szklanki cukru pudru
    * szklanka mleka
    * 100 g masła
    * 3/4 szklanki kakao
    * duuuuuużo drobnych wiórków kokosowych ( około 350- 400 gram)
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kokosanki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i aromatem przez około 8 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy roztopione masło i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Następnie wylewamy ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu wykładamy biszkopt na kratkę do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny kroimy w kostki ( mi wyszły 33 kostki).
  • 2. Robimy polewę. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i dajemy na mały ogień. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu kiedy składniki się rozpuszczą i połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca, maczamy w niej kawałki biszkoptu, a następnie przekładamy i obtaczamy w wiórkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować