Szarlotka sypana

  • wyświetlono: 633 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szarlotka sypana. Szczerze mówiąc, spotkałam się z taką wersją szarlotki po raz pierwszy i ta "odmiana" bardziej mi odpowiada, tym bardziej, że czas jej zrobienia to jakieś 15 minut, nie wliczając w to czasu pieczenia. Ciasto polecam wszystkim fanom: a) szybkich ciast; b) jabłek; c) cynamonu.

kasiagie
  • 15min

Składniki

Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25 cm:

* 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
* 2 szklanki kaszy manny
* 1 szklanka cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g masła (1 kostka)
* około 1,5 kg jabłek
* cynamon (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam i nie oszczędzałam ;) )

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka sypana

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i ewentualnie 2-3 łyżki cukru, jeśli owoce są kwaśne i wszystko mieszamy. Nie podsmażamy, ponieważ jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok, który zespoli ze sobą wszystkie warstwy. Taką rolę pełni również masło.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego kaszę mannę oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na papier do pieczenia w miarę równomiernie ścieramy na tarce o dużych oczkach pół kostki masła. Sypkie "ciasto" dzielimy na trzy części i na masło wysypujemy 1/3 część sypkich składników ciasta. Na to wykładamy połowę jabłek i ponownie posypujemy "ciastem". Ponownie wykładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią ciasta. Na całość ścieramy pozostałą część masła, tak aby było ono rozłożone na całym cieście.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło, z bitą śmietaną i lodami, albo tak jak ja - z sosem czekoladowym, bo cała reszta mi się pokończyła. :) Na następny dzień jak dla mnie ciasto smakuje jeszcze lepiej.

Porady

Do tego typu szarlotki polecam szare renety lub inną soczystą odmianę jabłek. Sok z jakbłek podobnie jak i masło w trakcie pieczenia zespoli wszystkie części.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesłodkościkasza mannaszarlotkaszarlotka sypana

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka sypana

Dodane przez: Młoda mama

Szarlotka sypana

Ciasto niewyobrażalnie proste w...

szarlotka sypana

Dodane przez: anetus1712

Szarlotka sypana

Pyszna i bardzo prosta szarlotka

Sypana szarlotka z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Sypana szarlotka z galaretką

Szarlotka dla zapracowanych, oszczędna...

Szarlotka sypana.

Dodane przez: Di bloguje

Szarlotka sypana

Jedna z najłatwiejszych szarlotek...

szarlotka sypana

Dodane przez: Magda_Z

Szarlotka sypana

Sposób na pyszne ciasto bez brudzenia...

Dodane przez: Magda33

Szarlotka sypana

Prosta,szybka,pyszna!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE