Kociołek drobiowo - ogórkowy z ziemniakami

0 (0 ocen)

Gęsta, sycąca zupa ogórkowa na drobiowym rosole, z dodatkiem drobiowego mięsa. Duża porcja z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Składniki:

  • 300 g polędwiczek drobiowych (lub mięsa z piersi kurczaka)
    500 g ziemniaków
    3,5 szklanki rosołu drobiowego
    200 g przecieru z ogórków kiszonych
    1 płaska łyżka masła klarowanego
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    gałązki koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Kociołek drobiowo - ogórkowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy kawałki mięsa do całkowitego odparowania płynu. Po koniec smażenia lekko solimy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w małą kostkę. Połowę ziemniaków zalewamy 1 szklanką rosołu, gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 3. Pozostałe ziemniaki zalewamy zimnym rosołem, zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, dodajemy przecier ogórkowy i krem ziemniaczany, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
  • 4. Zupę przyprawiamy szczyptą pieprzu i płaską łyżeczką cukru. Porcje dekorujemy gałązkami koperku.

Porady

Do tej zupy polecam domowy przecier ogórkowy przygotowany według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-na-zupe-5 Można również zetrzeć na tarce ogórki kiszone i dodać je do zupy wraz z sokiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować