Knedle z sera

0 (0 ocen)

Są miękkie i smaczne zaraz po ugotowaniu oraz bardzo dobre podsmażone. Polecam w dwóch wersjach, z tartą bułką lub na słodko ze śmietaną.

Składniki:

  • 40 dag sera twarogowego
    10 dag kaszy manny
    6 łyżek mleka
    3 dag margaryny
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    szczypta soli
    mąka do obtaczania knedli
    Do polania:
    2 łyżki masła i bułka tarta
    lub:
    śmietana i cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Knedle Dania główne Ser

Knedle z sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mannę zalać mlekiem i pozostawić na pół godziny. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać ser i kaszę mannę, dalej ucierać. Dodać mąkę, sól, wymieszać.
  • Knedle obtaczać w mące. 2. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Mieszać najlepiej mikserem z końcówkami do mieszania, aż powstanie gęsta jednolita masa.
    Z otrzymanej masy formować knedle wielkości orzecha włoskiego, nabierając ciasto łyżką i formując knedle mokrą ręką. Następnie obtaczać je w mące.
  • 3. Knedle wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.
    Po wyciągnięciu polać przyrumienioną tartą bułką lub śmietaną z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować