Są miękkie i smaczne zaraz po ugotowaniu oraz bardzo dobre podsmażone. Polecam w dwóch wersjach, z tartą bułką lub na słodko ze śmietaną.
Składniki:
40 dag sera twarogowego
10 dag kaszy manny
6 łyżek mleka
3 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
mąka do obtaczania knedli
Do polania:
2 łyżki masła i bułka tarta
lub:
śmietana i cukier
1.Kaszę mannę zalać mlekiem i pozostawić na pół godziny. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać ser i kaszę mannę, dalej ucierać. Dodać mąkę, sól, wymieszać.
2.Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Mieszać najlepiej mikserem z końcówkami do mieszania, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Z otrzymanej masy formować knedle wielkości orzecha włoskiego, nabierając ciasto łyżką i formując knedle mokrą ręką. Następnie obtaczać je w mące.
3.Knedle wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Po wyciągnięciu polać przyrumienioną tartą bułką lub śmietaną z cukrem.
Komentarze