kluski na parze

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna lekka potrawa na upalny dzień..bułki na parze własnej roboty,polane sosikiem na zimno owocowym mniam...zapraszam kochani szybko się robi i szybko znikają ;)

  • 15 min

Składniki:

  • 100g mleka
    250g mąki pszennej typ 650
    20g drożdzy świeżych
    1/2 łyżeczki cukru
    1 jajko
    szczypta soli

    sos
    truskawki,maliny razem miałam 200g (lekko zmrożone)
    łyżeczka śmietany 18%do zupy,sosu
    cukier brązowy 30g można dodać więcej jeśli lubisz słodki sosik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pn3bd8 1. do naczynia wlać mleko,dodac drożdże,cukier podgrzać 2min,30/37st/2

    Dodać pozostałe składniki,wyrobić 1min30/interwał.Ciasto wyjąć na stolnice uformować wałek i urywać 6 kawałków uformowac bułeczki położyć na przystawkę lekko natłuszczona na dole i na górze zachowując odstępy ponieważ buły urosną,odłozyć do wyrośniecia na ok 15min,potem nalać do naczynia wody 500g i gotoważ na parze 20min/varoma/2

    po tym czasie oczyścić naczynie przygotowac sos,gotowym sosikiem polewamy kluski ;)




    sos
    owoce,cukier wrzucamy do naczynia zmiksować 1.30min/6-7 stopniowo przerywając aby zgarnąc ze ścianek masę,dodaćśmietanę i zmiksować 20s/5-6

    Wykonanie tradycyjne to zmiksować w blenderze na jednolity gęsty sosik,można uzupełnić odrobiną wody filtrowanej lub mineralnej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować