Kluski leniwe

  • wyświetlono: 536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyka kuchni polskiej. Proste, szybkie i tradycyjne.

ikonka
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g tłustego białego sera (twarogu)
- około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski leniwe

  • 1. Ser rozdrobnić. Dodać do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Uformować z niego kulkę i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie spłaszczyć z góry. Pokroić pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą przypominały kopytka.
  • 2. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i podać z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.

    Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógbiałydodatkitradycyjnepatigotuje

Komentarze

Podobne przepisy

image-26rprrm

Dodane przez: KuchniaPoli

Kluski leniwe

Kolejny przepyszny wpis poleca...

kluski leniwe

Dodane przez: dagooshya

Kluski leniwe

Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek...

pierogi leniwe

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Kluski leniwe na bazie z ziemniaków

Moje leniwe są nie bardziej niż...

Kluski leniwe

Dodane przez: kasiunia860

Kluski leniwe

Pyszne kluseczki, idealne na bezmięsny...

Kluski leniwe

Dodane przez: Ola1984

Kluski leniwe

Dzieciaki je uwielbiają. Proste...

Kluski leniwe

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kluski leniwe

Kluski leniwe to niewątpliwie moje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE