Klopsiki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Szybki, prosty i smaczny obiad.

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego z łopatki
    4 jajka
    1 pęczek zielonej pietruszki
    30 dag małych pieczarek
    2 cebule
    1 łyżeczka masła
    5 ząbków czosnku
    0,7 l bulionu warzywnego
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    maggi
    vegetta
    pieprz cayenne
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w sosie pieczarkowym 1. Klopsiki: Do miski włożyć mięso. Pietruszkę posiekać i połowę dodać do mięsa, wbić jajka. 2 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Przyprawić do smaku według własnego uznania. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć wodą i formować klopsiki.
  • 2. W garnku rozpuścić masło ze szczypną soli żeby się nie przypaliło. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć i pokroić. Dodać do cebulki smażyć aż pieczarki się przyrumienią i puszczą sok. Resztę czosnku obrać przecisnąć przez praskę dodać do pieczarek oraz resztę posiekanej pietruszki.Gorącym bulionem zalać pieczarki i nadal gotować, przyprawić do smaku. Wlać śmietanę. Do gotującego się wywaru wkładać klopsiki. Gotować tak długo aż klopsiki będą dobre. Wyciągnąć klopsiki. Mąkę wymieszać z odrobina zimnej wody. Gotujący się sos zagęścić mąką. Włożyć ponownie klopsiki i gotować jeszcze ok 5 min. Smacznego!

Porady

Jeśli nie mamy bulionu warzywnego można użyć z kostki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować