Klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: Do miski włożyć mięso. Pietruszkę posiekać i połowę dodać do mięsa, wbić jajka. 2 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Przyprawić do smaku według własnego uznania. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć wodą i formować klopsiki.
2.W garnku rozpuścić masło ze szczypną soli żeby się nie przypaliło. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć i pokroić. Dodać do cebulki smażyć aż pieczarki się przyrumienią i puszczą sok. Resztę czosnku obrać przecisnąć przez praskę dodać do pieczarek oraz resztę posiekanej pietruszki.Gorącym bulionem zalać pieczarki i nadal gotować, przyprawić do smaku. Wlać śmietanę. Do gotującego się wywaru wkładać klopsiki. Gotować tak długo aż klopsiki będą dobre. Wyciągnąć klopsiki. Mąkę wymieszać z odrobina zimnej wody. Gotujący się sos zagęścić mąką. Włożyć ponownie klopsiki i gotować jeszcze ok 5 min. Smacznego!
Porady
Jeśli nie mamy bulionu warzywnego można użyć z kostki.
Komentarze