Klopsiki indycze zapiekane na warzywach, pieczarkach i porach.

4.73 (11 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Danie mające same zalety, jest proste w wykonaniu, przy tym smaczne, aromatyczne i zdrowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka + 1 namoczona bułka + 1 jajko
    1/2 kg małych pieczarek
    1/2 op. włoskich warzyw na patelnię
    1 por sałatkowy
    200 ml. śmietanki 30 %
    sól, pieprz mielony, posiekany koperek
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki indycze zapiekane na warzywach, pieczarkach i porach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w krążki, pieczarki na połówki, warzywa na patelnię odmrozić, wszystko lekko poddusić na maśle klarowanym, wlać połowę śmietanki, na końcu doprawić solą i pieprzem.
    Mięso z namoczoną bułką i 1 jajem wymieszać doprawiając do smaku, formować kulki, obtaczać w mące i wrzucać na osolony wrzątek, gotować 5 minut, bo jeszcze będą się podpiekać, odcedzić.
    Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie równomiernie rozmieścić podduszoną mieszankę, na tym ułożyć klopsiki, podlać resztą śmietanki i wstawić do zapieczenia na 30 minut, temp. 180 stopni. Po wyjęciu obficie posypać świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować