50 dag mięsa mielonego z szynki
1 duży płat (35 dag) ciasta francuskiego
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół pęczka szczypiorku drobnego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki bułki tartej
sol, pieprz
Klops paprykowy w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Razem z posiekanym szczypiorkiem dodaj do mięsa mielonego.Wszystko połącz z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.Wymieszaj.
2.Z masy uformuj owalną pieczeń. Ciasto francuskie rozwiń, odetnij 10-cio centymetrowy kawałek i pokrój go w długie paski.Pieczeń zawiń ciastem (dokładnie złącz końce) i obłóż paskami tworząc kratę. Całość wysmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 40 minut w 190 st.
3.Podawaj pokrojone na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze