Kiszony pasternak z marchewką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Ta wersja kiszonki jest lekko pikantna i przyjemnie ziołowa. Uwielbiam kiszonki jeść same, ale idealnie pasują do kanapek, sałatek albo zup. Wykonanie jest proste i błyskawiczne, wystarczy stała temperatura.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 korzeń pasternaku
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    plasterek imbiru
    ziele angielskie kilka ziaren
    liść laurowy
    1 paska łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonego kopru
    1 łyżeczka suszonej ostrej papryki w płatkach
    1 szklanka ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony pasternak z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę i pasternak kroimy w słupki. Cebulę kroimy na pół, podobnie postępujemy z czosnkiem.
  • 2. Do słoika wsypujemy przyprawy. Układamy na przemian marchewkę i pasternak. Na wierzchu układamy cebule, czosnek i plasterek imbiru. Zalewamy ciepłą wodą. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Po tym czasie chowamy do lodówki.

Porady

Z tej porcji wyszły mi 2 małe słoiczki. Po zakiszeniu chowam do lodówki, by już nie kisiło się dalej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować