bazyliowe ciasteczka świetnie się komponują z kisielem i uzupełniają. Ciasteczka oczywiście bez tłuszczu. Przygotowanie w sumie zajmuje jakieś 35-45 minut, w zależności jak się szybko ruszacie:)
Składniki:
Ciastka:
100 g mąki krupczatki
1 żółtko
10 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 listków świeżej bazylii
4-5 łyżek zimnej wody
1/2 białka
Kisiel:
270 g rabarbaru
50 g truskawek świeżych
30 g ksylitolu
2,5 szklanki wody
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej- ok. 40 g
Kisiel rabarbarowy z bazyliowym ciastkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka:
Do miski przełożyć mąkę. Dodać ksylitol i proszek do pieczenia. Wymieszać
sypie składniki. Listki bazylii drobniutko posiekać. Dodać do mąki. Wbić
żółtko. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę.
2.Zagnieść ciasto i
rozwałkować na cienki płat i pokroić na cieknie paseczki ( można użyć
radełka). Każdy paseczek skręcić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Zwilżyć białkiem. Piec w 180 st około 10-12 minut, lekko powinny
się zarumienić. Wyjąć i ostudzić.
3.Kisiel:
Rabarbar umyć i osuszyć. Obrać. Pokroić na małe kawałki. Dodać
pokrojone truskawki. Zasypać ksylitolem i zostawić na 15 minut.Po tym
czasie dodać 2 szklanki wody. Postawić na ogień. Zagotować. Gotować
około 10-15 minut, do rozgotowania rabarbaru.
4.Zdjąć z ognia, zmiksować.
Ponownie postawić na ogień, w pozostałej wodzie rozpuścić mąkę.
Mieszaninę wlać do masy rabarbarowej stale mieszając. Gotować około 2-3
minuty. Podawać na gorąco lub zimno z bazyliowym ciastkiem. Smacznego!
Komentarze