Kisiel rabarbarowy pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obłędny kisiel lekko kwaskowy, rabarbarowy zapiekany pod kruszonką. Czas przygotowania godzina. Nakład pracy prawie żaden. Nie mogłam się powstrzymać więc jeszcze ciepły kisiel pałaszowałam, a do tego ta chrupiąca pomarańczowa kruszonka. Udało mi się kupić cukier pomarańczowy i dlatego ten smak. O migdałach nie będę się rozpisywać bo jestem od nich uzależniona. Bardzo dobry deser dla niespodziewanych gości.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dkg rabarbaru pokrojonego na kawałki

    1/2 opakowania kisielu żurawinowego

    3 łyżki cukru trzcinowego



    kruszonka:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    110 g masła

    60 g cukru pomarańczowego

    1/3 szklanki cukru trzcinowego

    1/2 szklanki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Kruszonka

Kisiel rabarbarowy pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroję i myję, przekładam do garnka, dodaję cukier i gotuję aż puści sok i lekko zmięknie. Kisiel rozrabiam w 1/5 szklance wody i wlewam do gotującego rabarbaru. Przelewam do naczynia do zapiekania i odstawiam na 30 minut aż przestygnie, może być lekko ciepły, ale ma się ściąć.



    Kruszonka:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier trzcinowy i pomarańczowy/ można go zastąpić waniliowym/ i już krótko łączę palcami, ale nie za długo bo cukier się rozpuszcza pod wpływem ciepła palców i kruszonka będzie twarda. Na kisiel wykładam kruszonkę. Migdały zalewam gotującą woda i odstawiam na 30 minut. Obieram ze skórki, i kroję nożem. Wykładam na kruszonkę. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i góra dół i wstawiam naczynie. Piekę 30 minut aż kruszonka się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Migdały Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować